Overslaan en naar de inhoud gaan
- Organisaties

Alzheimer Belgique

Ongoing

01/06/2019 - 01/06/2022

Periode van de steun

80.000 €

Financiële steun

6.0

Voltijds equivalenten

258.544 €

Inkomsten

De vzw "Alzheimer Belgique" is een hulporganisatie die meer dan 30 jaar geleden werd opgericht door families en personen die betrokken waren bij de ziekte van Alzheimer en verwante aandoeningen. De vzw is vandaag erkend door de COCOF als actor op het gebied van gezondheidspromotie en haar opdracht bestaat in het bevorderen en aanbieden van ondersteuning voor mensen met de ziekte van Alzheimer of verwante aandoeningen en hun mantelzorgers om hun de kans te bieden tijdens hun ziekte thuis te wonen met een goede levenskwaliteit, en daarbij hun sociale inclusie te bevorderen.
Om zijn opdracht uit te voeren, heeft Alzheimer Belgique verschillende doelstellingen: 

  • door middel van verschillende activiteiten en diensten ondersteuning bieden aan de zieken en hun familie;
  • de kwaliteit van de zorg en de ondersteuning thuis en in de instellingen bevorderen door informatie en vorming te verstrekken aan gezondheidswerkers of iedereen die bij de ziekte betrokken is;
  • informatie verspreiden over de ziekte van Alzheimer of verwante aandoeningen;
  • de overheid en de bevolking sensibiliseren over deze ziekte, over de specifieke noden van de zieken en hun verzorgers, door onder andere te werken aan een andere kijk op de betrokken personen. 
     

Uitdagingen

De vereniging bijstaan bij het oprichten van een vormingscentrum dat haar een betere eigen financiële basis moet bieden om het voortbestaan van de organisatie te verzekeren, zowel op het vlak van werkgelegenheid als voor haar maatschappelijke impact.
Een beroep doen op een organisatiediagnose en op het advies van een deskundige om de veranderingen op het vlak van werkorganisatie en van betere communicatie- en besluitvormingstrajecten tussen de RvB en de medewerkers te begeleiden.