Overslaan en naar de inhoud gaan
- Organisaties

Accueil Familial d’Urgence (AFU)

Ongoing

17/05/2017 - 17/05/2020

Periode van de steun

80.000 €

Financiële steun

9.0

Voltijds equivalenten

534.751 €

Inkomsten

 

“Accueil Familial d'Urgence” (AFU) treedt in noodsituaties op om, meestal zeer jonge, kinderen te helpen die om uiteenlopende redenen niet bij hun ouders kunnen blijven: hospitalisatie, gevangenisstraf, drugsproblemen, handicaps, geconstateerde ernstige mishandeling, misbruik binnen de familie, verdwijning van de ouder(s)….
AFU biedt deze kinderen onderdak in een gastgezin. Dit tijdelijk onthaal, dat niet langer dan 45 dagen mag duren, moet hen in de gelegenheid stellen een stabiele, warme omgeving terug te vinden. Deze tijd wordt benut om een passende oplossing te vinden, waarbij zoveel mogelijk gestreefd wordt naar terugkeer bij de ouders. AFU probeert iedere vorm van sociale hospitalisatie (tenzij dit om medische redenen noodzakelijk is) te vermijden en het kind een “normaal” leven te geven in een open gezin.

Uitdagingen

De uitdaging is om het door de structuur verrichte werk te professionaliseren om meer kinderen en gastgezinnen op te vangen, de actie van de non-profitorganisatie te handhaven en de politieke aandacht voor noodgevallen te versterken.

Het managen van het personeelsverloop, aangezien de werknemers vaak onder een APE-contract tewerkgesteld zijn terwijl ze een universitair diploma hebben (bijvoorbeeld in het geval van de psychologen), maakt ook deel uit van de ondersteuning aan AFU.