Overslaan en naar de inhoud gaan
- Organisaties

Community Land Trust Brussel

New

04/06/2021 - 04/06/2024

Periode van de steun

70.000 €

Financiële steun

14.0

Voltijds equivalenten

952.000 €

Inkomsten

Community Land Trust Brussel biedt Brusselaars met een laag inkomen de kans om te wonen in betaalbare, duurzame en kwaliteitsvolle woningen.

Het werk van Community Land Trust Brussel beperkt zich niet tot de productie van woningen. Er wordt ook ingezet op gemeenschapswerk met de bewoners, op de verbetering van de buurten waar ze actief zijn en het versterken van sociale samenhang. 

Als sociale vastgoedontwikkelaar biedt CLTB een innovatief en duurzaam model toe:  de grond, aangekocht via subsidiesvan het Brussels Gewest, blijft steeds eigendom van de gemeenschap. Enkel de woningen worden verkocht, zodat ze betaalbaar blijven. Kopers (CLTB hanteert dezelfde criteria als sociale huisvestingsmaatschappijen voor kandidaat-bewoners) zijn nauw betrokken in de ontwikkeling van hun woonproject, mutualiseren waar mogelijk ook andere voorzieningen en proberen samen met lokale organisaties ook in de buurt meerwaarde te brengen.

De missie is ook het innovatieve Community Land Trust model te promoten als een duurzaam en democratisch instrument voor betaalbaar wonen. Als eerste CLT in Europa spelen ze een leidende rol in het verspreiden van het model en het ondersteunen van nieuwe CLT's.

Uitdagingen

Digitalisering en professionalisering van de werking van Community Land Trust Brussel, om de groei van de organisatie op te vangen. Aangepaste digitale tools om de communicatie met de leden kunnen stroomlijnen, met specifieke aandacht voor de leden die digibeet zijn.