De werkwijze van het Venture Philanthropy Fonds
Het Venture Philanthropy Fonds, dat is wel... | Maar dat is niet... |
|
|
Het Venture Philanthropy Fonds, dat is wel... | Maar dat is niet... |
|
|
Wanneer er een oproep van het Venture Philanthropy Fonds lopende is, kunnen de organisaties hun kandidaatsdossier indienen via de website van de Koning Boudewijnstichting.
Een nieuwe oproep zal in september 2021 gelanceerd worden. Een precieze planning van die oproep wordt vanaf juni 2021 gecommuniceerd.
De selectie van de organisaties verloopt volgens de formele procedure van een projectoproep, die tot op heden jaarlijks plaatsvindt. De procedure gaat uit van een doorgedreven evaluatie door een onafhankelijk investeringscomité dat op een pluralistische manier is samengesteld en waarvan de (vrijwillige) leden worden gevraagd op grond van hun professionele expertise en kwaliteiten.
De criteria voor de selectie zijn de volgende:
De selectie verloopt in verschillende fasen. Daar horen ook plaatsbezoeken aan de kandiderende organisaties bij en gesprekken met hun drijvende krachten. Naast de potentiële impact van de organisatie focust de procedure sterk op de leiderschapscapaciteiten van de sleutelpersonen (directeur, voorzitter van de raad van bestuur...) die de verandering in de schoot van de organisatie zullen belichamen en aansturen. Het succes van de begeleiding door het Fonds hangt in grote mate af van de competenties, de motivatie en de openheid voor verandering van deze personen en organen.
Na de selectie gebeurt de begeleiding van de organisaties uit de portfolio in de vorm van een opvolging. De intensiteit daarvan is afhankelijk van de omstandigheden en de noden van het partnerschap. De begeleiding kan in tijd evolueren en zich aanpassen aan de ontwikkelingsfase van de organisatie (start-up, groei, matuur, ‘herstructurering’) en aan de kwaliteit van de prestaties. Concreet betekent dit dat er om de zes maanden een evaluatie plaatsvindt van enkele sleutelindicatoren (kwantitatief en kwalitatief) die samen met de organisatie worden vastgelegd en die moeten dienen om de impact van de ondersteuning te meten.
Los van de selectieprocedure bepaalt een strategisch comité de strategische oriëntatie van het Fonds en superviseert het zijn activiteiten. Vooral het periodieke overzicht van de globale portfolio van de geselecteerde organisaties is daarin belangrijk.
Stéphane Vermeire, head of BNP Paribas Fortis Private Banking & Wealth Management (FR)
Steven Serneels, CEO & Board member EVPA (NL)
Caroline Thijssen, head of Sustainable and Responsible Development, Retail & Private Banking Belgium BNP Paribas Fortis (FR)
Danny Vercauteren, directeur Kringwinkel Antwerpen, VPF 2010 Alumni & voorzitter VPF Investeringscomité (NL)
Alexander Veithen, partner bij BDO Corporate Finance, vice-voorzitter VPF Investeringscomité (DE)
Françoise Pissart, directrice, Koning Boudewijnstichting (FR)
Luc Tayart de Borms, gedelegeerd bestuurder Koning Boudewijnstichting (NL)
Vertegenwoordiging van BNP Paribas Fortis Private Banking